Ленин в Белия дом

С т о я н  Г я у р о в

Започвам да се страхувам. От Тръмп и ставащото в Америка. Досега си мислех, че скептицизмът е най-добрата защита против партизанщина, идеологии и партийни програми. Но това, на което ставаме свидетели в САЩ, само една седмица след идването на власт на новото правителство, взриви душевното ми спокойствие. Дали все пак не е много рано да се говори за „страх“? Една обширна статия в новия брой на германския седмичник „Ди Цайт“ („Борба против системата“, Коленберг/Фон Рандов/Вефинг), пасажи от която възпроизвеждам тук, бе последната капка, която ме убеди, че не става дума за наивен алармизъм, а за обосновани опасения, нещо повече – че може би ще става още по-страшно. Така че, ако целта на Тръмп наистина е да всява страх (както пише „Ди Цайт“), аз съм вече поразен – но от страх, който подтиква към размисъл и протест:

„Борбата, която се развихри тези дни против мюсюлманската забрана (muslim ban) на Тръмп, всъщност е борба против нещо много по-голямо и тя се води не само в САЩ. Става дума за основните принципи на Запада, за постижения, които носят такива абстрактни названия като разделение на властите, правова държава, равенство пред закона, демократичен контрол. С други думи: това, на което Тръмп и най-приближените му съветници поставят току-що началото, не е смяна на властта. Те не искат просто да реформират „системата Вашингтон“. Те искат да я взривят.

Тази теза не е някаква либерална съзаклятническа теория. Тя може да бъде подкрепена с изобилни доказателства от речите и плановете на хората от лагера на Тръмп. В интервю от 2013 Стийв Банън, най-важният съветник на президента, сам се окачествява като „ленинист“: „Ленин е искал да унищожи държавата, това е и моята цел. Аз искам да разруша всичко, искам да унищожа истаблишмента“.

Човек може да вземе това за налудничавост. По-разумно обаче би било да разчетем думите на Банън като правителствена декларация. Защото тогава може по-добре да бъдат разбрани първите десет дни от управлението на Тръмп: като начало на война срещу институциите на Съединените щати. Какво може да означава това за САЩ, за целия свят все още не сме в състояние дори да предугадим.

Разбира се, възможно е Тръмп все още да учи как се управлява огромната власт, с която разполага, нещо което е било препъникамък и за други начинаещи американски президенти. Но по-вероятно е нещо друго, а именно, че Тръмп и неговото най-тясно обкръжение съзнателно са предизвикали хаоса и бъркотията, възникнали вследствие на мюсюлманската забрана, че те залагат на това, на непрозрачност и противоречиви разпоредби, на систематичното разрушаване на доверието, на насаждането на страх… Сега се вижда колко бързо могат да изгорят бушоните на правовата държава“.

Die Zeit, Kampf dem System. Kerstin Kohlenberg, Gero von Randow und Heinrich Wefing. (Nr. 6, 2. Februar 2017)


3 thoughts on “Ленин в Белия дом

  1. Господин неразбралкаквостава, съжалявам но би трябвало да върнеш всички пари, които си похарчил! Алтернативата е война или фалит на Америка – кое избираш? Всичко друго, дори Ленин в Белия дом е само начин да се запази животът на Земята….

    Харесвам

Вашият коментар