Плевели

С т о я н  Г я у р о в

Задават се избори, задава се, следователно, и сезонът на манифестите. На този фон, един манифест – надпартиен, надкласов – и от мен: дайте със задружни усилия и без угризения да изхвърлим на бунището на езиковата практика онова г./год./година, което без нужда добавяме при всяко писане на съответната година; защо не направо 2024, вместо това протоколно-формалистично 2024 г./год./година? (Същото се отнася и за друга идиотщина, която се наложи през последните години: винаги, когато става дума за град, пред него да стои думата „град“, включително и „град София“; всъщност ако някое селище се нуждае от квалификация, това е селото. Но да не разширявам темата на моя манифест). Ще възразите може би, че това е проблем от втори, дори трети порядък. Вярно е, но щом не можем да се справим с проблемите от първи порядък, които политиците поставят в своите манифести, защо ей тъй между другото да не се захванем с този проблем на езиковата хигиена, който е резултат само на „психически автоматизъм“ и липса на „всякакъв разумен контрол“, както се казва в един по-стар манифест?

Ето в три точки, защо се обявявам против г./год./година:

– защото няма нито една езикова позиция, която да изисква добавянето на г./год./година;

– защото цифровото изписване на годината, без добавки, е възприето и функционира идеално във всички големи европейски езици (с изключение на руския);

– защото така писането ще се облекчи и ще стане по-икономично.

Аз не искам да разрушим музеите, библиотеките и академиите, нито обявявам война на морализма, феминизма и утилитаристичната страхливост, както се прокламира в един още по-стар манифест; аз просто твърдя, следвайки Филипо Томазо Маринети, че „великолепието на света ще се обогати с една нова красота“ – красотата на езиковата дезинфекция.

Затова: пролетарии и аристократи на езика от всички краища на България… – е, както казах вече в началото.


1 thoughts on “Плевели

  1. Събрал се общинският съвет в Хасково да гласува отпадането на буквата „Х“. Така и така никой не я използва – казваме Асково, Арманли, ляб и т.н. Добре, че някой се обадил с въпрос: „А как ще пишем думата нохче?“, за да си остане „Х“-то в азбуката.

    И в училище са ме учили, а и сега в мен инженерът крещи, че трябва да е ясно всяко число какво показва. 2024 ябълки? 2024 круши? 2024 км./ч.? 2024 м./сек.? Да, понякога се подразбира от контекста и може в неформално общуване да съкратим нещо. Но при писане трябва винаги да е отбелязано какво измерваме.

    Харесвам

Вашият коментар